Hoe werkt de kansspelautomaat
Kansspel- of gokautomaten worden aangestuurd door middel van moderne elektronica. Deze elektronica zorgt ervoor dat de automaat foutloos werkt en dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan. De overheid stelt verschillende eisen aan de kansspelautomaat. Een belangrijke eis is dat elke uitkomst geheel door toeval tot stand moet komen. En andere eis is dat één spelletje (druk op de Startknop) niet korter mag duren dan drie seconden. Ook mag het gemiddelde verlies op lange termijn voor de speler per uur niet hoger liggen dan veertig euro.
Voordat de gokautomaten in Nederland mogen worden opgesteld, zijn ze eerst uitgebreid gecontroleerd door wettelijk erkende keuringsinstellingen. Deze controle vindt plaats door de gokkasten dagen achter elkaar te laten spelen. De uitslagen worden genoteerd, waarna de keuringsinstellingen kijken of aan alle eisen is voldaan. Pas als zeker is dat elke uitkomst helemaal door toeval tot stand komt, krijgt de kast een type-goedkeuring en mag hij na toestemming van de Kansspelautoriteit worden geplaatst. De geplaatste kasten worden regelmatig gecontroleerd door de keuringsinstellingen, zodat ze blijven voldoen aan de wettelijke eisen.Wanneer wordt gokken een probleem? Herken de signalen:
- Je speelt langer door dan je eigenlijk van plan was.
- Gokken gaat je steeds meer geld kosten.
- Je krijgt opmerkingen van vrienden of bekenden dat je te vaak gokt.
- Je voelt je schuldig over dat je gokt.
- Je neemt je voor nooit meer te gokken, maar toch ga je steeds terug.
- Je krijgt financiële problemen.
- Je denkt steeds meer aan gokken.
- Je liegt steeds vaker over het gokken.
- Je verwaarloost je familie, je vrienden, studie en/of werk.
- Je denkt dat alles weer goed komt als je eerst even die ene klapper maakt.
Als je veel van deze signalen herkent, is de kans groot dat gokken echt een probleem voor je is geworden.
Minderen of stoppen
Wil je minderen met gokken of stoppen maar lukt dat niet? Het is ook niet makkelijk. Je kunt er wel advies en hulp bij krijgen. Men kan ten allen tijden een van de geschoolde medewerkers van een amusementscentrum om advies raadplegen en zij zullen u gaarne te woord staan en voorzien van alle benodigde informatie, en waar nodig doorverwijzen.
Voor laagdrempelig advies daarbuiten kun je terecht bij het Centrum voor Verantwoord Spelen. Je kunt je ook aanmelden bij de Regionale Verslavingszorginstantie voor behandeling. Ten slotte kunt je ook contact opnemen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De medewerkers van het amusementscentrum kunnen je hier ook bij helpen.
Vrijwillig toegangsverbod ('Witte lijst')
Het amusementscentrum biedt je de mogelijkheid om samen met jou een tijdelijk toegangsverbod af te spreken. Je plaatst jezelf dan op de ‘Witte Lijst’. Hierop leggen beide partijen de onderlinge afspraak vast dat je voor een periode van 3 of 6 maanden niet meer kunt spelen in dat amusementscentrum. Mocht je in die periode tóch binnenkomen, dan zullen de medewerkers je aan de gemaakte afspraak herinneren.
Het gecertificeerde amusementscentrum (niet-gecertificeerde amusementscentra krijgen geen controle!) heeft de werkzaamheden en procedures vastgelegd volgens strakke regels, die regelmatig worden gecontroleerd door de DEKRA (Nederlands instituut voor kwaliteitsbewaking). Deze procedures, en de controle daarop, waarborgen onze kwaliteit. Je mag als gast van een speelgelegenheid erop vertrouwen dat zij uiterst zorgvuldig met de door jou verstrekte informatie omgaan en je privacy optimaal zullen beschermen.