Tips voor verantwoord spelen

De motivatiecirkel

Mensen zijn gewoontedieren. Als een bepaald gedragspatroon er eenmaal in zit, is dat niet makkelijk en snel te doorbreken. Dat hoeft ook niet in een keer. Maar als je het echt wilt, kun je natuurlijk wel stap voor stap je gedrag veranderen. Dat gaat in verschillende fases.

De eerste fase kenmerkt zich meestal doordat je je geen zorgen maakt. Sterker, je denkt meestal helemaal niet na over je spelgedrag. En als iemand anders erover begint denk je: ‘Ach, dat gaat niet over mij, ik speel toch lekker? Met mij is niets aan de hand.’

De volgende fase is dat je je gaat afvragen wat de voordelen en de nadelen van het gokken zijn. Is het nog steeds wel zo leuk als in het begin? Hoeveel geld zou je inmiddels bij elkaar verloren hebben? Gokken is leuk en je heb toch recht op een verzetje? Hoe graag wil je iets veranderen aan je spelgedrag? En zou je dat wel kunnen? Het is verstandig je dit alles goed te realiseren en er eens met een ander over te praten.

Vervolgens kun je de stap nemen te besluiten iets aan je gedrag te veranderen. Het kan zijn dat je helemaal met gokken wilt stoppen, maar het kan ook zijn dat je minder vaak wilt spelen en met kleinere inzetten / met een lager bestedingsbedrag.

Het daadwerkelijk uitvoeren van je beslissing is de stap die daarop volgt. Je kunt dat zelfstandig doen, of met hulp van geschoolde medewerkers van het amusementscentrum, vrienden, familie, een zelfhulpgroep of professionele hulpverleners. Het volhouden van je beslissing is nog een kunst apart en misschien wel het moeilijkste gedeelte.

Wees voorbereid op de mogelijkheid dat je een terugval kunt krijgen. Dat is niet zo vreemd, het overkomt veel mensen. Het hoeft ook geen ramp te zijn. Zeker niet als je weet dat je je terugval kunt zien aankomen. Bovendien, als het dan toch gebeurt, kun je zelf de schade beperken en afspraken maken met het amusementscentra over de maximale bezoekfrequentie, maximale verblijfsduur dan wel speeltijd van een bezoek én het maximale bestedingsbedrag.

Beperk de schade

​Heb je een terugval? Dan is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk de controle weer terugpakt. Lees hierbij nogmaals de tips voor verantwoord spelen en zoek hulp. Zo ben je sneller in staat snel terug te keren richting het door jou gewenste gedrag.

Tips voor Verantwoord Spelen

Probeer niet alles tegelijk en in een korte tijd te veranderen. Stap voor stap de goede richting op werkt vaak beter dan te proberen in korte tijd succes te boeken.

 • Stel van tevoren een bestedingsbedrag en hou je er aan.
 • Stel van tevoren een maximale verblijfsduur vast en hou je er aan.
 • Pak je winst.
 • Leen nooit geld om mee te spelen.
 • Speel nooit met geld dat je niet kunt missen.
 • Neem je verlies. Probeer je verlies niet terug te winnen.
 • Ga niet spelen als je boos, verdrietig of geëmotioneerd bent.
 • Vind een ander doel voor het geld waarmee je anders zou hebben gespeeld.
 • Beloon jezelf voor elke stap in de gewenste richting.
 • Speel niet onder invloed van alcohol en drugs.
 • Zorg dat je altijd helder kunt denken!

Minderen of stoppen

Als je te veel gokt en je wilt minderen, kun je proberen je aan onderstaande tips te houden. Probeer dat eens een tijdje uit. Er zijn ook andere manieren om het gokken weer onder controle te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om elke keer als je gaat gokken een uur later te beginnen of een uur eerder weg te gaan.

Je kunt ook een radicalere oplossing kiezen en een time-out inlassen. Zo kun je aan de medewerkers van het center vragen of ze je op de zogeheten Witte Lijst willen zetten. Sta je eenmaal op die lijst, dan laten ze je de volgende keer niet meer toe. Een vrijwillig toegangsverbod kan een goede steun in de rug zijn.

Hulp nodig?

Minderen of stoppen

Wil je minderen met gokken of stoppen maar lukt dat niet? Het is ook niet makkelijk. Je kunt er wel advies en hulp bij krijgen. Men kan ten allen tijden een van de geschoolde medewerkers van een amusementscentrum om advies raadplegen en zij zullen u gaarne te woord staan en voorzien van alle benodigde informatie, en waar nodig doorverwijzen.

Voor laagdrempelig advies daarbuiten kun je terecht bij het Centrum voor Verantwoord Spelen. Je kunt je ook aanmelden bij de Regionale Verslavingszorginstantie voor behandeling. Ten slotte kunt je ook contact opnemen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De medewerkers van het amusementscentrum kunnen je hier ook bij helpen.

Vrijwillig toegangsverbod ('Witte lijst')

Het amusementscentrum of casino biedt je de mogelijkheid om samen met jou een tijdelijk toegangsverbod af te spreken. Je plaatst jezelf dan op de ‘Witte Lijst’. Hierop leggen beide partijen de onderlinge afspraak vast dat je voor een periode van 3 of 6 maanden niet meer kunt spelen in dat amusementscentrum. Mocht je in die periode tóch binnenkomen, dan zullen de medewerkers je aan de gemaakte afspraak herinneren.

Het gecertificeerde amusementscentrum (niet-gecertificeerde amusementscentra krijgen geen controle!) heeft de werkzaamheden en procedures vastgelegd volgens strakke regels, die regelmatig worden gecontroleerd door de DEKRA (Nederlands instituut voor kwaliteitsbewaking). Deze procedures, en de controle daarop, waarborgen onze kwaliteit. Je mag als gast van een speelgelegenheid erop vertrouwen dat zij uiterst zorgvuldig met de door jou verstrekte informatie omgaan en je privacy optimaal zullen beschermen.

Facebooktwitterlinkedinmail